Старомізунський ліцей ім.Василя Верховинця
Меню сайту
...
Директор ліцею Сова Ольга Володимирівна
Реєстрація в ЗЗСО
Електронна реєстрація в заклади загальної середньої освіти
Годинник
ВШО
Всеукраїнська школа онлайн
УЦОЯО
Український центр оцінювання якості освіти
ЗНО
ЗНО
"Гаряча" лінія
Національна дитяча «гаряча» лінія
ОІППО
ОІППО
БПД
Безоплатна правова допомога
Календар
«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2018 » Март » 19

   

   Народився Осип Тюшка 20 березня 1908 року в с. Старий Мізунь у багатодітній селянській родині Йогасії і Василя Тюшків.  Все життя нашого земляка Осипа Тюшки, сподвижника Степана Бандери було віддане боротьбі за волю України.

    Після закінчення сільської школи Осип поступив у Долинську українську гімназію. В гімназії організував таємний політичний гурток, а пізніше організував і очолив повітовий «Пласт». Закінчував навчання у Стрийській гімназії, де на той час навчався Степан Бандера. Саме в Стрию зароджується дружба між Осипом і Степаном Бандерою, яку вони пронесли через все життя. Водночас із навчанням Осип Тюшка і Степан Бандера проводять активну громадсько-політичну діяльність. Обидва належать до п’ятого куреня старших пластунів загону «Червона калина». Після закінчення гімназії Осип стає студентом юридичного факультету Львівського університету, де крім права студіює іноземні мови: німецьку, французьку, англійську, польську, хорватську, італійську, румунську, угорську, болгарську та інші.

    Будучи членом Української Військової організації (УВО), у 1929 році стає членом ОУН та очолює студентський відділ ОУН, призначається відповідальним підпільного журналу «Сурма». За націоналістичну діяльність польський режим запроторив Осипа Тюшку в концтабір до Берези Картузької, в якому він перебував з 1 липня 1934 року по жовтень 1935 року.

    На початок Другої світової війни Осип Тюшка займає пост теренового провідника ОУН у Німеччині і разом з С. Ленкавським та іншими провідниками ОУН бере участь у підготовці та пересилці на схід України похідних груп.

    Після проголошення 30 червня 1941 року відновлення української державності Осип Тюшка разом із Степаном Бандерою, Ярославом Стецьком та іншими незламними борцями потрапив до концтабору Заксенхаузен.

   Після закінчення Другої світової війни Осип перебрався в Інсбрук. З 1950 року Осип Тюшка очолював в Австрії Лігу Українських політичних в’язнів і до кінця свого життя залишався головою ОУН в Австрії, наражаючи себе і свою родину на небезпеку і розправу від рук КДБ СРСР. Трагічна смерть Степана Бандери 15 жовтня 1959 року стала незагоєною раною для Осипа. Пам’ять про друга, любов до України, віра в перемогу заставляли працювати чесно, безкорисливо, грошей не ставало навіть на лікування.

    Закінчив свій нелегкий земний шлях в Інсбруку 2 вересня 1983 року. Після смерті Осипа дружина Наталія жила на соціальну допомогу австрійської влади, якої вистачало на найнеобхідніше.

    В листах до родини вона писала: «Хочу Тебе, Романе, просити, щоби там у Мізуні, який так Осип любив і все про нього розповідав,Ти з нашими людьми відзначали кожного року Осипа День народження, або День смерті. Треба щоб память по такому великому синові Мізуня не пропала і не пішла в забуття. Він своєю працею заслужив собі таку річ. Він багато пережив всякого горя, але ніколи не зламався й не переставав вірити в нашу ідею».

   Тож памятаймо про таких людей! Вони своїм світлим прикладом,криштальним  характером, відвагою, вмілістю, жертвою цілого свого життя виховували цілі покоління борців, які пішли з ними і за ними на бій за свій народ, а як треба було то й на муки і страждання, за волю України, за іі честь і славу.

   Тож схилімо свої голови, сьогодні, в молитві перед світлою, нетлінною пам’яттю Осипа Тюшки!

   На превеликий жаль, 4 роки тому відійшов у вічність наймолодший брат Осипа – Роман. Зв’язок з сім’єю Осипа обірвався. Але родина вірить, що зустрінеться із онуком Богданом і виконає останню волю Осипа – грудка рідної землі ляже на його могилу.

Леся Лиходід

Переглядів: 861 | Додав: мізунь | Дата: 19.03.2018

Пошук
...
Дистанційне навчання
...
Ми у Фейсбук
...
Ми у YouTube
ВОМС
ВОМС Вигодської селищної ради
ВОМС
ВОМС Вигодської селищної ради
STOP булінг
STOP Булінг
...
ІФОЦППСР
osvita.ua
Освіта.юа
МОН України
Міністерство освіти і науки України
...
Електронні версії підручників
...
Старий Мізунь 
...
Українське ділове мовлення. Календар свят
Калькулятор
Вхід на сайт
Архів записів