Старомізунський ліцей ім.Василя Верховинця
Меню сайту
...
Директор ліцею Сова Ольга Володимирівна
Реєстрація в ЗЗСО
Електронна реєстрація в заклади загальної середньої освіти
Годинник
ВШО
Всеукраїнська школа онлайн
УЦОЯО
Український центр оцінювання якості освіти
ЗНО
ЗНО
"Гаряча" лінія
Національна дитяча «гаряча» лінія
ОІППО
ОІППО
БПД
Безоплатна правова допомога
Календар
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » Архив новостей
« 1 2 ... 17 18 19 20 21 »

Всесві́тній день боротьби́ зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. 

 

Переглядів: 405 | Додав: мізунь | Дата: 03.12.2015

Переглядів: 368 | Додав: мізунь | Дата: 03.12.2015

Єдиний скарб у тебе — рідна мова,
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.

П. Куліш

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го. В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Шлях її розвитку — це тернистий шлях боротьби. Українська мова загартована багатовікововю історією та відточена творчістю найталановитіших українських письменників. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ. Без рідної мови жодна людина не здатна почуватися повноцінною частиною свого народу, його історії та культури.

15 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ

1. Українська входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення.

2. Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українська мова була прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII століття після виходу у 1798 році першого видання “Енеїди”, автором якої є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником нової української літературної мови.

3. Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі, і за кількістю носіїв займає 26-те місце в світі.

4. Український алфавіт являє собою один з варіантів кирилиці, число букв в ньому дорівнює 33. З точки зору лексики найближчими до української є білоруська (84%) і польська (70%) мови.

5. Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.

6. Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі, й про яких збереглися документальні свідчення, є інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна; жили вони, очевидно, в кінці XVI – на початку XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.

7. Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

8. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.

9. Найбільша кількість псевдонімів була у поета Олексндра Кониського – 141, у І.Франка – 99, письменник Осип Маковей користувався 56 псевдонімами.

10. Найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Згідно з «Коротким словником синонімів української мови» їх нараховується 45.

11. Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

12. Найдовшим словом в українській мові є назва одного з пестицидів «дихлордифенілтрихлорметилметан». В ній міститься тридцять літер.

13. Найдовша абревіатура в українській мові – ЦНДІТЕДМП, яка розшифровується як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання. Вона складається з дев’яти літер.

14. Кілька фактів про паліндроми (слово, словосполучення чи фраза, які можливо читати як зліва направо, так і справа наліво, при цьому звучання й значення не змінюються). В українській мові єлише два семибуквених паліндроми: «ротатор» і «тартрат». А до найдовших фраз паліндромів належать «Я несу гусеня» та «Аргентина манить негра». В останньому випадку не враховується буква «ь». Такі дрібні порушення дзеркальності допускаються, адже складання композицій — справа непроста.

15. Дослідники доводять, що чимало вживаних сьогодні українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклоннецьких часів та значний слід у древньо-індійській мові — ведичному санскриті, джерела якого дійшли до нас з давнини у 5 тисяч років.

Переглядів: 401 | Додав: мізунь | Дата: 11.11.2015

               Згідно з Указом Президента України 14 жовтня було установлено державне свято – День захисника України, яке відзначатиметься від цього року щорічно. Це свято направду має бути всенародним, бо захисниками України є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники революції гідності, добровольці і військові-контрактники, волонтери, діти, дорослі – всі, хто в різний спосіб наближає перемогу над російським загарбником. В цей буремний рік боротьби за рідну землю від одвічного нашого ворога маємо здобутки новітніх патріотів –  борців АТО.

               Напередодні Дня захисника України в Старомізунській школі І-ІІІ ступенів ім. В. Верховинця відбувся парад пісні та строю і святковий концерт. На урочисті заходи були запрошені воїни АТО, колишні випускники школи, жителі сіл Старого Мізуня, Нового Мізуня та Кропивника.

         Учні 9, 10, 11-х класів продемонстрували військовий вишкіл під час параду та віддали честь присутнім учасникам військових дій.

              Директор школи Сова Ольга Володимирівна звернулася із словами: «Народна мудрість стверджує, що Земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити сама себе не може. Для цього  завжди знаходяться мужні, сміливі, самовіддані патріоти, які готові захистити територію, суверенність і незалежність України, якими і є Ви, наші захисники-односельці».

           Із словами подяки за моральну підтримку, матеріальну допомогу, яку школа неодноразово надавала бійцям, звернувся командир 128 бригади Данилів Віктор і вручив директору школи бойовий прапор, привезений із Станиці Луганської.

           Запрошені гості Курус Володимир Любомирович, Данилів Віктор Васильович, Грушаник Богдан Миронович, Проців Дмитро Васильович, Мельник Ігор Геннадійович, Дидяк Михайло Богданович подякували за теплий прийом та побажали миру, спокою в нашій Україні. Учні подарували на згадку про зустріч символи-обереги – солом’яних ангелів.

     Нині завдання кожного українця продовжити їхню справу за повне визволення, відстоювати честь і гідність, вболіваючи за долю України.

        Слава Україні!

         Героям слава!

Переглядів: 641 | Додав: мізунь | Дата: 15.10.2015

2 жовтня для учнівсько-педагогічного колективу школи видався дуже цікавим…

       По-перше, це святковий настрій напередодні Дня вчителя. Дуже зворушливими були вітання з Днем вчителя від першокласників.

      

            По-друге, це день самоврядування. Новоспечені  «вчителі»  творчо підійшли до процесу викладання шкільних дисциплін . Дійсно, проявили не абиякий  учительський талант.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  По-третє,  це святковий концерт.  Радували своїми талантами  випускники школи. І,звичайно, звучали аплодисменти, найщиріші привітання та слова подяки  всьому учительському колективові.

 

Переглядів: 457 | Додав: мізунь | Дата: 07.10.2015

*****

Вчителю! Вклоняємось доземно

Перед великим іменем твоїм.

Вже проростають ті маленькі зерна

Під поглядом, як серце, золотим.

Учителю! Ти - наче нездоланність,

Крізь все просієш іскру доброти,

Щоб засвітить у серденьку дитячім

Вогонь священний розуму й краси.

                     *****

Переглядів: 367 | Додав: мізунь | Дата: 07.10.2015

  В школі з 14 по 18 вересня 2015 року проходив Олімпійський тиждень.

 Для всіх учнів було проведено виховні години, для учнів 5-11 класів конкурс на кращий колаж на Олімпійську тему, в якому 1-ше місце здобули учні 10 класу.

  В понеділок відбулась зустріч з колишнім учнем нашої школи, майстром спорту міжнародного класу з фрі-файту    Титаренком Тарасом, який розповів дітям про свої досягнення в спорті.

   Для учнів 5-6 класів відбулись змагання «Олімпійський урок», І місце здобув 6-А клас.

   У вівторок для учнів 3-4 класів було проведено спортивне олімпійське свято «Малі олімпійські ігри», І місце 4 клас.

  В середу для всіх учнів школи відбувся День здоров’я. Учні 1-5 класів здійснили цікаву екскурсію «Зеленим трамваєм», учні 6-11 класів – пішу мандрівку в гори. Діти добре відпочили на свіжому повітрі, брали активну участь у змаганнях, іграх і забавах.

   У четвер для учнів 7-8 класів відбулося змагання «Діти-олімпійська надія України», І місце 8 клас.

        У п’ятницю було проведено спотривне змагання  «Майбутні олімпійці» для учнів 9-11 класів, І місце 11 клас. У змаганні з волейболу І місце зайняли Паньків Юрій і Горфиняк Василь (11 клас), з баскетболу – Лучка Христина (9клас), з футболу – Паньків Юрій (11 клас).

Переглядів: 385 | Додав: мізунь | Дата: 07.10.2015

       16 вересня 2015 року для учнів та вчителів нашої школи відбувся День здоров’я. Гарному відпочинку сприяла тепла сонячна погода, затишний осінній настрій природи.

         

      Учні 6-11 класів здійснили пішу мандрівку в гори. Особливо цікавою та захоплюючою стала екскурсія «Зеленим трамваєм» для учнів 1-5 класів.

         Впродовж мандрівки діти з великим задоволенням милувались чудовою природою, підспівували патріотичні пісні, виконували рухливі ігри.

         Діти активно відпочивали на свіжому повітрі, збирали осіннє листя, ознайомлювались з рослинністю на даній місцевості, наповнювались енергією гір, бурхливої річки, неповторних карпатських краєвидів.

         Після веселих ігор та змагань на дітей чекали солодкі гостинці від організаторів екскурсії.

         Учні 1-их класів вперше здійснили таку цікаву, незвичну мандрівку «Зеленим трамваєм». Учнів 2-5 класів вже вкотре подорожували вузькоколійкою, але вражень від подорожі та відпочинку було не менш багато.

        Всім дітям такий день відпочинку дуже сподобався, приніс багато позитивних емоцій, сприяв оздоровленню та натхненню на навчання і працю. Учні з нетерпінням чекають наступного Дня здоров’я, наступних подорожей, гарних вражень і спогадів.

         Ми дякуємо організаторам екскурсії: директору «Карпатського трамваю» Моренку В’ячеславу Анатолійовичу, директору ТОВ «Уніплит» Коломійцю Анатолію Анатолійовичу і керівництву благодійного фонду «Карпатський край» за чудову можливість відвідати незрівнянні куточки нашого краю, помилуватись красою гір,  за справжній відпочинок на лоні природи та за вагомий внесок у покращення матеріальної бази школи.

Переглядів: 409 | Додав: мізунь | Дата: 07.10.2015

Свято Першого Дзвоника

           Непомітно пробігло тепле грайливе літо. Постукала в двері осінь-трудівниця. Час йти до школи!

        Затишні класні кімнати і коридори, прибране шкільне подвір’я, синьо-жовті барви довкола,   яскрава палітра вишиванок та пахощі осінніх квітів – так Старомізунська школа привітно і радо стрічала своїх учнів, вчителів, батьків, гостей.

        Схвильовано і гордо на лінійку вийшло 30 випускників 11 класу, ведучи за руку 34 маленьких допитливих першокласників.

      На шкільній лінійці панувала атмосфера доброзичливості, щирості, любові пронизана духом патріотизму і відданості Батьківщині.

 

 

Із словом-привітанням виступила директор школи Сова Ольга Володимирівна, яка запросила хвилиною мовчання пом’янути тих батьків-героїв, котрі не повернулися додому живими зі Сходу України.

     На добрий початок навчального року всі присутні помолились та отримали благословення від о. Ярослава Лашківа.

    На святі в нашій школі були присутні поважні гості: директор ДП «Вигодське лісове господарство» Матусевич О.Б., ПП Лучків В.В., Голова батьківського комітету Мельник Б.Я., голова сільської ради  Сащин Р.Я., заступник директора ТзОВ «Мізунь» Шльомак О.І., учасник АТО Штурмак В.Є., мобілізований вчитель «Захисту Вітчизни» Король Т.Р.  Всі гості у зверненнях-привітаннях побажали учням сили, наснаги, здоров’я, терпіння і найголовніше – мирного неба, волі і добра.

    Ми віримо у світле майбутнє, віримо, що підростаюче молоде покоління не підведе, віримо, що Україна буде гордитись своїми дітьми!

Переглядів: 391 | Додав: мізунь | Дата: 07.10.2015

Учнівська молодь нашої школи бере участь у конкурсі "Найкращі соціальні проекти України 2015 року". Прохання проголосувати за проект! (Для голосування треба бути зареєстрованим на Facebook) Голосувати тут!ПОСИЛАННЯ
Переглядів: 377 | Додав: мізунь | Дата: 13.03.2015 | Коментарі (0)

Відео як ми колядували тут!Дивитись тут
Переглядів: 359 | Додав: мізунь | Дата: 25.01.2015

Учнівський та вчительський колектив вітали жителів села, волонтерів, родини мобілізованих хлопців з РІЗДВОМ, а також збирали кошти на потреби воїнів АТО ФОТО ТУТ!
Переглядів: 362 | Додав: мізунь | Дата: 25.01.2015

Різдвяні дні ми так довго чекаєм… Свята ідуть на наш поріг. Колядників всіх радо зустрічаєм – І так завжди, з року в рік. А з колядкою прийде до нас Казка різдвяних снів, І засяє в небі яскраво - Зірка святкових днів. То ж не сумуй, а чекай благодаті, Яку зішле Господь з небес. В Різдвяні дні повсюди, в кожній хаті, На всіх чекає багато чудес. Ольга Пенюк
Переглядів: 417 | Додав: мізунь | Дата: 25.01.2015

Свято Миколая вже прийшло до нас, Здійснились всі мрії, Миколай у нас, Здійснились бажання всеї дітвори, Він приніс малятам дарунки свої. Любий Миколаю, прошення прийми, Будемо слухняні, будемо чесні ми. Будем пам'ятати заповіді всі, Хочемо ми жити в щасті і добрі. Святкові фото тут
Переглядів: 387 | Додав: мізунь | Дата: 28.12.2014

Грудень, січень - пора подарунків, добрих справ. Цього року учні школи організували ярмарку-продаж солодощів, які робили вдома разом зі своїми батьками. Зібрані кошти учні передали на лікування майданівця Микитина М. Дивіться фото!
Переглядів: 424 | Додав: мізунь | Дата: 28.12.2014

Пошук
...
Дистанційне навчання
...
Ми у Фейсбук
...
Ми у YouTube
ВОМС
ВОМС Вигодської селищної ради
ВОМС
ВОМС Вигодської селищної ради
STOP булінг
STOP Булінг
...
ІФОЦППСР
osvita.ua
Освіта.юа
МОН України
Міністерство освіти і науки України
...
Електронні версії підручників
...
Старий Мізунь 
...
Українське ділове мовлення. Календар свят
Калькулятор
Вхід на сайт
Архів записів